Dyniowy festiwal

Wspierając produkcję rodzimych rolników oraz świętując obfite zbiory pani mgr Patrycja Giemza we współpracy z panią mgr Heleną Gąsior urządziła dla uczniów klas 4, 5 oraz 6 w dniu 30 października 2014 r. (czwartek) Dzień Dyni. Wydarzenie odbyło się w nawiązaniu do amerykańskiej tradycji tworzenia lampionów. Także na naszych twarzach zagościły dynie. Pomalowaliśmy je kredkami do malowania ciała na pomarańczowo, zielono i czarno.
Kreowanie lampionu w naszym wykonaniu: Na stole i wokół niego rozłożyliśmy folię, na której położyliśmy dynię i wycięliśmy otwór wokół łodygi. Wydrążyliśmy miąższ i wyjęliśmy pestki z warzywa. Oddzielając wnętrze od skórki staraliśmy się, by dynia wewnątrz była czysta i ładna. Potem wybraliśmy maskę dla dyni i flamastrem nanieśliśmy wzór. Wycięliśmy dziurki. Sfotografowaliśmy nasze dzieło i podświetliliśmy dynię przy pomocy białych świec. Tak stworzony lampion dołączył do wystawy zorganizowanej na korytarzu szkolnym. Przedszkolaki także włączyły się w obchody Święta Dyni prezentując swój okaz. A gdy lampiony zapłonęły, delikatny zapach palonego cukru zawartego w dyni napełnił całą szkołę. Unikalny, słodki aromat umilał naukę i zabawę.
"Dobroć - jak owoc dyni kryjący w sobie bogactwo wnętrza. Dobroć pełna łagodności i spokoju. Ogrzeje swym ciepłem serca schłodzone I barwą świeżą ożywi."